Afrykański Pomór Świń
Cena boczku przekroczyła 30 złotych. Szynki 40. Dobra zmiana dotarła pod strzechy.
A dzików coraz więcej, łażą wszędzie a służby udają że nic nie widzą. Masakra jakaś.
jak nie jak tak
http://www.tomaszowlubelski.pl/asp/pl_s ... tykul=1403
tam wszystko chore co oni tam i gdzie ten obwód łowiecki 303 i co to za ŁOŚ w Lublinie
http://www.tomaszowlubelski.pl/asp/pl_s ... tykul=1403
tam wszystko chore co oni tam i gdzie ten obwód łowiecki 303 i co to za ŁOŚ w Lublinie
Obrodziło latoś padłymi dzikami w obwodzie dzierżwionym przez koło łowieckie "Sokół". Fachowcy zinwentaryzowali wiosną 16 kabanów, strzelali, redukowali, depopulowali w pocie czoła, a mimo to wystarczyło jeszcze by znalazła się okrągła setka trupków. Na tym zdaje się nie koniec.
Niech starosta, który na mocy bierutowkiego prawa dzierżawi nie swoją ziemię takim kołom, kiedy przyjdzie czas odnawiania umów dzierżawy, pomięta w jakiej części ciała mieli ci ludzie wszelkie zarządzenia ministra środowiska, wojewody i powiatowego lekarza weterynarii.
Niech starosta, który na mocy bierutowkiego prawa dzierżawi nie swoją ziemię takim kołom, kiedy przyjdzie czas odnawiania umów dzierżawy, pomięta w jakiej części ciała mieli ci ludzie wszelkie zarządzenia ministra środowiska, wojewody i powiatowego lekarza weterynarii.
ciepło się zrobiło i znów dzików brak,brak no to brak tylko kto mi te pola porozrywał po całym powiecie a to ostra walka była
czy rosporządzenie coś pomorze pomorowi
http://www.tomaszowlubelski.pl/asp/pl_s ... ja=artykul
i kto tu będzie teraz najbardziej winny w rozprzestrzenianiu nadmiar dzika czy brak tuczników po wsiach
czy rosporządzenie coś pomorze pomorowi
http://www.tomaszowlubelski.pl/asp/pl_s ... ja=artykul
i kto tu będzie teraz najbardziej winny w rozprzestrzenianiu nadmiar dzika czy brak tuczników po wsiach
ASF czyli afrykański pomór świń, jest chorobą wyssaną z palca a po to tylko aby zlikwidować POLSKIE chlewnie i bez problemów sprowadzać półtusze z Chin, Francji, Niemiec, Holandii.
Chiny straciły 40% swego pogłowia trzody chlewnej wskutek ASF. O czym człowieku piszesz?
Mam taka fantazję aby jeść mięso tylko polskie i szynkę robiona z polskiego mięsa i kiełbase też.
azotany azotyny i wszelkie inne polepszacze to temat drugorzędny.CHOĆ NIEZWYKLE ISTOTNY.
azotany azotyny i wszelkie inne polepszacze to temat drugorzędny.CHOĆ NIEZWYKLE ISTOTNY.
Zmartwie was jednak nie wiemy co jemy a i dowiedziec sie trudno.To,że wędliny robi z polska brzmiąca firma może byc mylace. Chwalenie sie,że zdrowe bo nie dodają polepszaczy jest połowa prawdy bo podstwowy produkt -mieso w półtuszach przywozi sie z daleka.To jakie to polskie?
NIE WIEM DLACZEGO ADMIN WYKASOWAŁ TEMAT O DOKŁADNYM ZNAKOWANIU PRODUKTÓW W SKLEPACH MIĘSNYCH
Przecież to tylko napedzi sprzedaż.No chyba,że szynka za 40 zł jest z mięska z hurtu np. zagranicznego.A to boli.
NIE WIEM DLACZEGO ADMIN WYKASOWAŁ TEMAT O DOKŁADNYM ZNAKOWANIU PRODUKTÓW W SKLEPACH MIĘSNYCH
Przecież to tylko napedzi sprzedaż.No chyba,że szynka za 40 zł jest z mięska z hurtu np. zagranicznego.A to boli.
mam nadzieję,że schab za 24 zł za kg jest od polskiego hodowcy .Pytajcie w sklepach.
Jeszcze troszkę trudno będzie znaleźć "polską świnkę". W naszej okolicy już są tylko duże gospodarstwa. Prywatnie rolnik już nie trzyma, bo zabraniają.
Nie ma zakazu hodowli świń, tylko obostrzenia związane z ASF tak komplikują życie, że mało kto ma chęć z tym wszystkim się zmagać. Kontrole przowadzone przez weterynarię doprowadziły też do zniknięcia "lewych", wcale licznych, hodowli świnek na potrzeby własne.
Rozkoszujmy się mięsem świń z tuczu przemysłowego i miejmy ciepłe uczucia do tej nieodpowiedzialnej gromady myśliwych, leśników i urzędników którzy doprowadzili do rozkwitu, a potem nieuniknionego upadku hodowli dzików- jedynego źródła ASF.
Rozkoszujmy się mięsem świń z tuczu przemysłowego i miejmy ciepłe uczucia do tej nieodpowiedzialnej gromady myśliwych, leśników i urzędników którzy doprowadzili do rozkwitu, a potem nieuniknionego upadku hodowli dzików- jedynego źródła ASF.
Jak zatem można zrobić dobrą eko szynkę z przemysłowego mięsa?
No dobra,która masarnia robi szynki i kiełbasy z polskich hodowli?
Chcesz wiedzieć co jesz? Kup prosiaka, wyhoduj, zrób wyroby i będziesz pewny tego, co zjadasz. Tylko hodowla na pewno nie będzie trwała kilka miesięcy (tak szybko rosną tylko na antybiotykach).
Wróć do „Władze samorządowe i polityka lokalna”